Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu 2022 En Güncel Bilgi
Ülkemizde esnaf ve sanatkarları desteklemek maksadıyla Halkbank ortaklığı ile esnaf ve kefalet kredisi bulunuyor. Yüksek faiz oranları ile esnaflar ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor.
Yaşanan ekonomik zorluk ve esnafın nakit ihtiyaç sıkıntılarını karşılamak maksadıyla esnaf kefalet kredi başvurusu talep görmeye başladı. Esnaf kefalet kredisi başvurusu nasıl yapılır konusunda bilmeniz gereken tüm detaylardan sizlere bahsedeceğim.
Esnaf kefalet kredi başvurusu Halkbank tarafından gerçekleşiyor. Hazine desteğiyle sunulan son derece düşük faiz oranlı kredilerle de ihtiyaçlarınızı karşılıyor.
Şimdi bu cazip sohbetin ardından akılınızda ki soru esnaf kefalet kredisi kimler alabilir? olduğunu düşünüyorum. Ve bu konuyu da tüm detayları ile yazımızın devamında bulabileceksiniz.
Peki sadece bu konular mı? Tabi ki hayır! Yazımın devamında esnaf kefalet kredi başvuru ve şartlarından bahsettim. Herkesin merak ettiğini esnaf kefalet limiti ne kadar? sorusunu detaylı bir şekilde anlattım.
Esnaf kefalet kredisi en fazla kaç ay? Halkbank esnaf kefalet kredisi hesaplama gibi konuların tüm detaylarından bahsedeceğim. O halde gelin birlikte yazının devamını inceleyelim!
Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?
Esnaf kefalet kredisi, ülkemizde HalkBankası işbirliğinde esnaf ve sanatkârların ticari faaliyetlerine destek olmak maksadıyla, düşük faizli kredi kullanma imkanı tanıyan bir devlet politikasıdır. Özellikle ticari faaliyetlerinde sorun yaşayan küçük esnaflar için çok verimli bir kredi türüdür.
Küçük esnaflardan diğer tüm esnaflar, banka kredilerini çekerek daha fazla faiz ödemek yerine esnaf kefalet kredisine başvurarak düşük faizli bu krediden faydalanabiliyor. Esnaf ve sanatkarlara kullandırılan bu kredilerin faizleri ile diğer kredi faizleri arasındaki fark devlet tarafından karşılanıyor.
Esnafın ticari faaliyetini sürdürebilmesi, borçlarını ödeyebilmesi ki bunların yanı sıra işletmesini büyütmeyi hedefleyen esnaflarımız için mükemmel bir fırsat sunuyor. Ayrıca esnaf kefalet kredi başvurusu yapmak çok kolay.
Türkiye Halk Bankası esnaf kefalet kredisi vermek maksadıyla kooperatifler ile iş birliği yapması için görevlendirilmiştir. Peki bu esnaf kefalet kredisini kimler alabilir? Esnaf kefalet kredisi kullanmak istiyorum diyorsanız eğer belli başlı şartlar bulunuyor. Esnaf kefalet kredisi şartları nelerdir? kısmını da sizin için detaylı bir şekilde araştırdım.
Hadi gelin birlikte bu detaylara bir göz atalım!
Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?
Esnaf kefalet kredi başvurusu yapabilmeniz için öncelikle bazı şartları sağlıyor olmalısınız.
Esnaf kefalet kredisi şartları nelerdir? Bu konuda ki merakınızı gidererek sizlere bu sorunun yanıtını ileteyim;
- En önemli şartlardan birisi de başka bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmamak
- Diğer yandan kişinin bir esnaf ve sanatkar olması gerekiyor.
- Sicil kayıtlı bir esnaf ya da sanatkar olması şartı da gerekiyor.
- Esnafın iş veya ikamet adresinin kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunması.
- En az 3 aylık faaliyet süresini tamamlayan esnaflara
Tüm bu şartları sağladıktan sonra esnaf kefalet kredi başvurusu hakkınız oluyor. Ama siciliniz incelenerek kredi notu vb. durumlara göre çekmek istediğiniz tutar ile ilgili olumsuz yanıt alabilirsiniz. O yüzden başvuru sürecinde Halkbank ve kooperatif ile birlikte ilerleyerek istediğiniz miktar ile ilgili sorun yaşamayın!
Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Aşamaları
Bahsetmiş olduğumuz şartları sağlıyorsanız eğer hemen esnaf kefalet kredi başvurusu yapabilirsiniz. Şimdi ise esnaf kefalet kredi başvurusu aşamalarından sizlere çok kısa bahsederek işinizi kolaylaştıracağım. Esnaf Kefalet kredisi başvuru nasıl yapılır?
- İlk olarak Esnaf kefalet kredi başvurusu yapılırken kişinin kayıtlı olduğu esnaf ve sanatkarlar odasına gitmesi gerekir.
- Kayıtlı olduğunuz esnaf ve sanatkarlar odası aracılığıyla başvuru işlemi yapılır. Ve kredi için değerlendirme süreci başlar.
- Kooperatif tarafından yapılan değerlendirme sonucu esnafın istihbarat raporu düzenlenir ve kefalet haddi tespit edilir.
- Bu değerlendirme olumlu sonuçlanırsa kişinin başvurusu Yönetim Kurulu’na aktarılır.
- Ardından değerlendirme yönetim kurulu tarafından olumlu sonuçlanırsa istemiş olduğunuz kredi tutarı Türkiye Halk Banka’sına iletilir.
- İletilen bu tutar Türkiye Halk Bankası tarafından tekrar incelenir ve gerekli araştırmalar yapılır. Kişinin mali durumu, kişinin kredi notu bu süreçte etkili olacaktır.
125.000 TL – 275.000 TL arasında değişen bir limit söz konusu olacaktır. Esnaf kefalet kredi başvurusu aşamasında ve kullandırma sürecinde kefil istenmektedir. Ancak kefil sunmak istemeyen kişiler esnaf kefalet kredisinden kefilsiz olarak ipotek göstererek de faydalanabiliyor.
Esnaf Kefalet Kredisi Kimler Alabilir?
Esnaf ve kefalet kredisi kimler alabilir? sorusu en merak edilen kısımlardan birisi. Bu konuyla alakalı hususlar ise şunlardır;
- Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olan esnaflar
- En az 3 aylık faaliyet süresini tamamlamış olmanız gerekiyor
- İş veya ikametgâh adresinizin bulunduğu bölgede faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine ortak olan,
- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişiler
Bu kişiler esnaf kefalet kredi başvurusu yapabilirler. Halkbankası’nın yapmış olduğu bu krediden faydalanabilir.
Esnaf Kefalet Kredisi Kefil Şartları
Esnaf kefalet kredisi kullanma aşamasında kefil istenmesi halinde belli başlı şartlar bulunuyor. Tabi kefil her kredi durumunda geçerli değildir. Yani kısacası bu durum sizin bankalardaki sicilinize, kredi notunuza göre değişebiliyor. Aynı zamanda kredi ve kefalet kooperatifi de bu anlamda sizden kefil talebinde bulunabiliyor.
Esnaf kefalet kredi başvurusu esnasında kefil bulundurulması halinde kefilin bazı evrakları hazırlaması gerekiyor. Sizler için bu evrakların bir araştırmasını yaptım.
- Vergi Levhası
- Nüfus Cüzdanı
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ( Adresli)
Bu belgeleri tamamladıktan sonra esnaf kefalet kredi başvurusu talebinizi kooperatife iletebilirsiniz. Ancak kooperatiflerin kefiller için istediği belgeler değişiklik gösterebilir.
Esnaf kefalet kredi için gerekli evraklar yazımızda kefil için gerekli evraklar kısmından daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Siz yine de daha önceden bilgi alarak, esnaf kefalet kredisi için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayın.
Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Belgeleri
Esnaf kefalet kredi başvurusu için tüm şartları sağladığınızı düşünüyorsanız gelelim esnaf kefalet kredi başvurusu için gerekli evrakları hazırlama kısmına. Esnaf kefalet kredisi gerekli belgeleri, eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız. Çünkü eksik belgelerin olması sonucu başvuru yapamazsınız.
Esnaf kefalet kredisi için gerekli evraklar şunlardır;
- Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- Kişinin vergi levhası ve vergi levhası fotokopisi
- Kişinin adresini gösteren ikametgah belgesi
- Esnaf olan kişinin 4 adet vesikalık fotoğrafı
- Kişinin esnaf sivil kaydı ve onun fotokopisi
- Sosyal güvencesini gösteren belge
- Kooperatif aracılığı ile alınan ortaklık belgesi
- Kişinin son dönem hesap özetinin muhasebeci imzalı bir kopyası
- Eğer kişi şoförlük yapıyorsa kullandığı aracın ruhsatı ve fotokopisi
Yukarıda bahsetmiş olduğum evrakları/belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırladığınız takdirde sorunsuz olarak esnaf kefalet kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Esnaf kefalet kredisi için gerekli belgeler yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!!!
Esnaf Kefalet Kredisi Kullanabilen Meslek Grupları
Esnaf kefalet kredisi küçük esnaftan diğer tüm esnafların kullanabileceği bir kredi türü demiştik. Bu krediyi almak için hangi meslekler uygun? Esnaf kefalet kredisi için şartları karşılayan esnafların tamamı esnaf kefalet kredi başvurusu yapabilir.
Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kolları bu krediden yararlanabilir. Ayrıca en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili yeni işyeri kurmak isteyen girişimciler de yararlanabiliyor. Esnaf kefalet kredisinden yararlanabilecek meslek gruplarını sıralayacak olursak eğer;
- Bakkal
- Kuaförler
- Kıraathane
- Üçüncü şahıslar
- Eczane
- Butik İşletmecileri
- Manav
- El Dokuma İşletmleri
- Bakır İşletmeleri
- Keçecilik
- Kasap
- Kırtasiye
- Nakliyeciler
- Kafeterya ve Büfeler
- Lokanta
ve bu meslek grupları gibi birçok esnafın, esnaf kefalet kredi başvurusu yapabileceği güzel bir fırsat haline geliyor.
Esnaf Kefalet Kredi Türleri
Esnaf kefalet kredisinin kendi içinde çeşitleri bulunuyor. İşletme kredisi, taşıt edinme kredisi, işyeri edinme kredisi gibi çeşitleri bulunuyor. Esnaf kefalet kredisi çeşitleri için bir araştırma yaptım. Kısaca sizlere esnaf kefalet kredi çeşitlerinden bahsedeceğim.
İşletme Kredisi
Esnaf ve sanatkârlara özel, borçlarının ve nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak kullandırılan bir kredi türüdür.
- İşletme kredisi şahıs üst limiti 275.000 TL’dir.
- Ancak bazı esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerin üst limiti ise 200.000 TL olarak değişiklik gösterebiliyor.
- 60 aya kadar vadeli (aylık, 3 aylık ve 6 aylık ödeme seçenekleriyle)
İşletme Kredisi Şartları
- Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüğüne kayıtlı,
- En az 3 aylık faaliyet süresini tamamlayan,
- ESKKK ortağı olmayan,
- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişiler
Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösterenlere Kredi
Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı’nca kabul edilen) faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkarlar % 100 faiz indirim imkanı ile kredi kullanabilir.
Ustalık Belgesi Sahibi Olup Yeni İş Kuran Girişimci Esnaf Ve Sanatkarlara Kredi
Kredi başvuru tarihi itibariyle en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlara, %100 faiz indirim oranı uygulanır.
Bu destekten aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son bir yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamaz.
Genç Girişimci Esnaf Ve Sanatkarlara Kredi
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini bitiren, kredi başvuru tarihi itibarıyla 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafından onaylanan projelerini sunmaları durumunda, 100.000 TL’ye kadar %100 faiz indirim oranı uygulanır.
İşyeri Edindirme Kredisi
İş yeri açmak isteyen esnafların kullanması için uygulanan bir kredi türüdür. Açılan iş yeri için bu kredi türü kullanılamaz.
- İşyeri satın alımına yönelik
- 120 aya kadar vadeli (aylık ve 3 aylık ödeme seçenekleriyle)
- Azami 500.000 TL limitli
Taşıt Edindirme Kredisi
Esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetlerinde kullanmak üzere sıfır kilometre araç (otomobil, kamyonet, kamyon, minibüs, midibüs, otobüs vs.) alımlarına yönelik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullandırılabilecek bir kredi çeşididir.
- Ticari faaliyetlerde kullanılacak sıfır kilometre araç (otomobil, kamyonet, kamyon, minibüs, midibüs, otobüs vs.) alımlarına yönelik
- 84 aya kadar vadeli (aylık ve 3 aylık ödeme seçenekleriyle)
- Azami 500.000 TL limitli (anahtar teslim fiyatının tamamına kadar)
Esnaf Kefalet Kredisi Avantajları
Esnaf kefalet kredi başvurusu yapmadan önce bu konu hakkında sizlere biraz avantajlarından bahsedeyim. Esnaf kefalet kredisi avantajları şöyledir;
- Kredi seçeneklerinin her esnafa özel olarak hesaplanması,
- Hizmet veren esnaflar için banka kredi faizlerinin minimum düzeyde olması,
- Kooperatife bağlı olarak çalışan her esnafın bu krediden yararlanabilecek olması,
- Kredi masrafları minimum düzeyde olduğundan esnafların kazandığı anaparanın artacak olması
- Kredi alan esnafa üst düzey avantajlar sağlanarak işlerinin daha kolay ilerlemesi
ÖNEMLİ! Esnaf kefalet kredisi kullanımında örneğin 275.000 TL kredi kullandınız. Yaklaşık 100.000 TL bir ödeme yaparsınız eğer ilerleyen süreçte 2. bir kredi olarak 100.000 TL yi tekrar kullanma hakkınız doğuyor.
Ancak esnaf kefalet kredilerinde aktif olarak sadece 2 kredi kullanabiliyorsunuz. Bu kısma çok dikkat edelim çünkü 2. kredi olarak kullandığınızda bu durumu avantaja çevirebilirsiniz.
Esnaf Kefalet Kredisi Faiz Oranı
Esnaf kefalet kredisi faiz oranı için yıllık yeni oran %9.5’tur. Kredinin şahıs üst limiti 275.000 TL olup, 60 ay esnaf kredi vadesi imkanı sunuyor.
Esnaf Kefalet Kredisi Masrafları
Esnaf kredi başvurusu yapacak olan esnaflarımız bu kısma dikkat etmeli! Esnaf kefalet kredisi faiz oranlarının düşük olmasının yanı sıra masrafları bulunuyor. Sizin için bir araştırma yaptım. Esnaf kefalet kredi masrafları ise şu şekildedir;
- Kredi Faizi : %9,5
- Masraf Oranı : %1,25 ( iade edilecek tutar )
- Risk Sermayesi : %1
- Kooperatif Hissesi : %0,25
- Üst Kuruluş Hissesi : %0,25
- Banka Komisyon Oranı : %1
Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama Tabloları
Yukarıda sizlere Esnaf kefalet kredisi faiz oranından ve masraf oranlarından bahsettim. Şimdi ise bu faiz oranına göre bazı kredi masrafları ile beraber esnaf kefalet kredi hesaplamalarından bahsedeceğim. Kolayca inceleyebilmeniz ve bu konuda size yardımcı olabileceğini düşündüğüm için tablolar hazırladım. Gelin birlikte bir göz atalım.
50.000 TL Kredi Hesaplama
Kredi Vadesi | Elinize Geçen Net Tutar | Toplam Geri Ödeme | 3 Aylık Kredi Taksiti |
---|---|---|---|
1 yıl | 47.625,00 TL | 53.034,27 TL | 13.727,73 TL |
2 yıl | 47.625,00 TL | 55.944,33 TL | 7.477,66 TL |
3 yıl | 47.625,00 TL | 58.666,83 TL | 5.393,93 TL |
4 yıl | 47.625,00 TL | 61.502,95 TL | 4.352,16 TL |
5 yıl | 47.625,00 TL | 64.388,77 TL | 3.727,95 TL |
100.000 TL Kredi Hesaplama
Kredi Vadesi | Elinize Geçen Net Tutar | Toplam Geri Ödeme | 3 Aylık Kredi Taksiti |
---|---|---|---|
1 yıl | 95.250,00 TL | 106.069,04 TL | 27.454,27 TL |
2 yıl | 95.250,00 TL | 111.888,07 TL | 14.954,66 TL |
3 yıl | 95.250,00 TL | 117.332,56 TL | 10.787,88 TL |
4 yıl | 95.250,00 TL | 123.004,54 TL | 8.704,27 TL |
5 yıl | 95.250,00 TL | 128.776,35 TL | 7.454,62 TL |
Yukarıda ki tabloda sadece 50.000 TL ve 100.000 TL esnaf kefalet kredi hesaplama tabloları mevcut.
Ancak esnaf kefalet kredi hesaplama tablosu yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Esnaf Kefalet Kredisi Yapılandırma
Her insan yeni bir iş kurarken, olan işini devam ettirirken bazı sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir. Esnaf kefalet kredisi ödeme planınızda da karşınıza çıkabilecek sorunlar da buna dahil.
Esnaf kefalet kredi başvurusu sonucu kullanmış olduğunuz krediye ödeme yapamadığınız takdirde ekstra faiz uygulanır. Sıkıntı yaşadığınız takdirde sizler için esnaf kefalet yapılandırması sürecine başvurabilirsiniz.
Yapılandırma planında ki bu değişiklik talebi için esnaflarımız Halkbank şubelerine başvuru yapmalıdır. Tabi anlaşmanız gereği yapılandırma ya da değişiklik talebiniz değerlendirmeye alınır.
Değerlendirme sonucu yapılandırma talebiniz onaylanır ise Halkbank size uygun yapılandırma seçenekleriyle sizlere yeni bir ödeme planı ile yardımcı olmaya çalışır.
Ayrıca esnaf kefalet kredisi yapılandırma bozulursa ne olur? yazımızı inceleyerek kafanızda ki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere Halkbank işbirliği ile oluşan esnaf kefalet kredi başvurusu sürecinden ve aşamalarından bahsettim. Eğer esnaf kefalet kredi başvurusu yapmayı düşünüyorsanız yazımızı mutlaka inceleyin. 2022 en güncel bilgileri sizlere ulaştırdım.
Esnaf kefalet kredi başvurusu süreci ile ilgili aklınızda ki tüm soruları ve görüşlerinizi yorumlar kısmından yazmayı unutmayın! Bu konuda ki uzman arkadaşlar sormuş olduğunuz sorulara anlık olarak geri dönüş sağlıyor. Diğer yazımızda görüşmek dileğiyle….