Genel

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Esnaf kefalet kredisi her esnafın son dönemlerde nakit ihtiyaçlarını ve işlerini büyütmek için sıklıkla kullandığı bir kredidir. Ancak bazı esnaflarımız çekmiş olduğu bu kredinin ödemesinde zorlanabiliyor. Peki esnaf kefalet kredi borcu ödenmezse ne olur? sizler için bu konu hakkında detaylı bir araştırma yaptım.

Esnaf kefalet kredi taksit gecikmesi yaşadığınızda belli başlı banka sicilinizle alakalı sorunlar yaşarsınız.

Ne gibi? Şöyle ki esnaf kefalet kredi borcu ödenmezse ne olur? tabi daha detaylı inceleyeceğiz ama şöyle söylemeliyim başta kredi notunuz da bir düşüş yaşarsınız ve üstelik esnaf kefalet kredisi gecikme faizi oranına da tabi tutulursunuz.

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Tüm esnafların merak ettiği konuyu hep birlikte inceleyelim. Esnaf kefalet kredi borcu ödenmezse ne olur? Esnaf kefalet kredi başvurusu yapıp kredi kullanmaya başladıktan sonra ödeme yapamamaya başladınız.

Önemli: Esnaf kefalet kredi gecikme süresi 30 gündür. Ancak son zamanlarda yaşanan pandemi süreciyle geçici olarak bu süreç 60 güne kadar uzatılmıştır.

Şöyle ki öncelikle ödeme vaktinizden 30 günlük bir süreç geçtikten sonra Halkbankası sizin tüm işlemlerinizi kooperatife iletir. Halkbankası , kooperatif esnafa kefil olduğu için borcu kooperatiften tahsis eder.

Kooperatif ise bu durumda; 1 haftalık bir süre geçtikten sonra sizin bu gecikme durumunuz ile ilgili bilgi alıp ödeme yapabilip yapamayacağınızı öğrenir. Ve krediyi ödemenizi bekler.

Ödeme tarihinizden 15-20 günlük bir süreç geçtikten sonra kooperatif sizinle tekrar iletişime geçer. Ödeme yapmanız halinde gecikme faizi ile beraber ödeyerek sonraki aya herhangi bir sorun yaşamadan ödeme planına devam edebilirsiniz.

Eğer 2. taksitte bir gecikme yaşanırsa kooperatif sizinle iletişime geçerek ödeme yapamadığınız için en azından size uygun bir yapılandırma sürecine girmenizi önerebilir.

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Örnek: 5 yıllık 60 ay vadeli bir esnaf kefalet kredisi kullandınız. Kredinizin 30. ayına kadar ödemede herhangi bir sorun yaşamadınız fakat sonrasında ödeme gücünüzü yitirdiniz. Banka bununla ilgili sizin vade sayınızı uzatarak, taksit sayınızı düşürerek bir yapılandırma sürecine sokabilir.

Eğer bu yapılandırma sürecine de uygun değilseniz; borcunuz tahsisi kefillerden sağlanır.

Kefiller de maaşlı olmayıp esnaf ise öncelik olarak kişinin borcunu ödemesi talep edilir. Eğer ödeyemez ise İpotek koyduğu mallara haciz gönderilebilir. Esnaf kefalet kredi haciz konulan mallar satılığa çıkarılır ve borcunuz bu şekilde karşılanır.

İlgili Konu: Esnaf kefalet kredisi hesaplama tablosu 2022 güncel bilgiye ulaşarak ödeme planı yapabilirsiniz.

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur?

Esnaf kefalet kredisi kullandırılırken kefil olan kişi veya kişiler şunu kabul etmiş olurlar. Peki esnaf kefalet kredi borcu ödenmezse ne olur? Kefil olan kişi; krediyi çeken kişi kredisini ödemezse ben bu krediyi ödeyeceğim. Zaten kefil olmak bunu gerektiriyor.

Yani esnaf kefalet odası, esnaf kefalet kredinizi ödemediğinizde yasal olarak kefil olanların kapısını çalabilir.

Esnaf kefalet kredi borcu ödenmediğinde icra ilk olarak kredi sahibinin mallarına mı yapılır yoksa kefil olan kişilerin mallarına mı? Bu soru sürekli tartışılmaktadır. Bu durumu kısaca sizlere şöyle özetleyeceğim.

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Borcu tahsil edebilmek için iki tarafta aynı anda bu süreçten sorumludur. Yani kredinin sahibi olup olmamak önemli değil, önemli olan esnaf kefalet odası tahsilatını en kısa şekilde nasıl yapar ona bakıyor.

Esnaf kefalet kredisi kullanan kişinin teminat olarak sunmuş olduğu tüm taşınır ya da taşınmaz mallara el koyulabileceği gibi, kefil olarak göstermiş olduğu kişilerin de mallarına el konulma hakkı var. Bu nedenle esnaf kefalet kredisi çekilirken, öncelikle esnaf kefalet kredi borcu ödenmezse ne olur? diye düşünüp kefil olunmasında fayda var.

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Zamanaşımı

Esnaf kefalet kredi borcu zamanaşımı kesilmesinin kanunda herhangi bir sebeplerin gerçekleşmesin ile birlikte o zamana kadar geçen sürenin kesilme anından sonra hiç bir şekilde hesaba konulmaması anlamına gelir.

Aslında esnaf kefalet kredi borcu zaman aşımı biraz karışık bir durumdur. Ancak zamanaşımı durumunda bilinmesi gereken 2 önemli husus bulunuyor. Hemen bunu anlaşılabilir şekilde sizlere anlatayım.

Esnaf Kefalet Kredi Borcu Zamanaşımı

Zamanaşımının kesildiği durumlar;

  • Borçlu kişi borcunun ikrar ettiyse, özellikle de faizler ödenmiş olup ya da bir kısmı ifada bulunulduysa veya rehin ve kefil gösterdiyse
  • Alacaklı kişi dava ya da Def’i yolu kullanarak mahkemeye ya da hakem heyetine başvurduysa, icra takibine başvurduysa veya iflas için başvurmuşsa

zamanaşımı durumunun kesilmesine sebep olur.

Esnaf Kefalet Kredisi Olan Tekrar Kredi Çekebilir Mi?

Esnaflar nakit ihtiyaçlarını karşılarken Halkbank esnaf kefalet kredisine başvuruyor. Peki bu ihtiyaçlar yeterli olmadığı zaman ekstra kredi çekebilir mi?

Esnaf kefalet kredisi olan tekrar kredi çekebilir mi? Yanıtı Evet! Şöyle bir örnek vererek sizin daha iyi anlamanızı sağlayacağım;

ÖRNEK: Esnaf kefalet krediler 275.000 TL üst limitli bir kredidir. Siz de 275.000 TL tutarında esnaf kefalet kredisi kullandığınızda sonrasında örneğin borcunuzun 125.000 TL kadarını ödediniz.

İlgili Konu: Esnaf kefalet kredi başvurusu yapmak isteyenler diğer yazımızı mutlaka inceleyin!!! Aynı zamanda başvuru esnasında esnaf kefalet kredi için gerekli evraklar bilgisine ihtiyacınız da olacaktır.

Esnaf kefalet odasına 2. kredi çekmek için gittiğinizde bu 125.000 TL’lik bir kredi kısmı ödediğiniz için o tutar kadar kadar üst limite tamamlayacak şekilde 2. krediyi çekebiliyorsunuz. Peki 3. kredi? Bununla ilgili ise; 2 krediniz var ve borçları ödüyorsunuz kooperatifte limitiniz açıldı ama yine de 3. kredi başvurusu yapamazsınız.

İlgili Makaleler

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu