Esnaf Kredisi

Esnaf Kefalet Kredisi Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?  

Esnaf Kefalet Kredisi çektikten sonra bu borcunu ödeyemeyen kişiler için bir yapılandırma düzenlemesi yapıldı. Buna göre 31 Temmuz 2018 öncesi tüm takipteki esnaf kredilerine yapılandırma hakkı tanınmış oldu. Peki esnaf kredisi nasıl yapılandırılır?

Esnaf Kefalet kredisi yapılandırma başvurusu 14 ağustosta başlıyor. Son başvuru tarihi ise 29 eylül 2018. Başvuru yapılacak yer; esnafın bağlı olduğu esnaf kefalet kredi kooperatifidir.

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları:

  • 31 Temmuz 2018 öncesi takipteki borçlar için geçerlidir.
  • 15 Temmuz Şehit ve Gazi yakınlarına 48 ay sıfır faizli yapılandırma yapılacaktır
  • 1 yıla kadar %8 ve 2 yıla kadar olan yapılandırmalarda ise %12 faiz uygulanacaktır. 
  • Toplu ödeme yapmak isteyenlerde kredi faizi alınmayacaktır.

Esnaf Kefalet Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Esnaf kefalet kredilerini kullanan esnaflar, borçlarını zamanında ödemeleri konusunda bazen sorun yaşamakta ve bunun çözüm yollarını aramaktadırlar. Çekilen kredilerin türü ne olursa olsun geri ödenmediğinde icra başta olmak üzere birçok yaptırım ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu duruma düşmemek için esnaflar, borçlarının yeniden yapılandırılmasını isterler. Esnaf kefalet kredisi borç yapılandırması nasıl yapılır? Koşulları nelerdir? Bu yazımızda bunun cevabına yoğunlaşacağız.

Esnaf kefalet kredilerinde yapılandırma seçeneği mevcuttur. Borcunu ödeme güçlüğü çeken esnafların, bu borçlarının yeniden taksitlendirilmesi için esnaf kefalet kooperatifine başvurmaları gerekmektedir bu yapılandırma başvurusunun kabul edilip edilmeyeceği, esnaf kefalet kooperatifi yönetim kurulunun yapacağı değerlendirmeye bağlıdır. Uygun görülen kredi yapılandırma başvuruları tekrar taksitlendirilmek kaydı ile düzenlenecektir.

      Esnaf Kefalet Kredi Borcunun Silinmesi :

Esnaf kefaletten alınan kredilerin ana borcu hiçbir zaman silinmez. Ancak yapılacak yapılandırma başvurusu ile bu borç tekrar uygun şekilde taksitlendirilebilir. Birçok esnaf aldığı kredinin taksitlerini yatırmakta zorlanmaktadır. Esnaf dükkanının organizasyonu için çekmiş olduğu krediyi, oluşan ön görülemez bazı durumlardan dolayı geri ödeyemez hale gelebilmektedir. Dükkanı için bazı yatırım amaçlı malzeme alıp bunun satışını gerçekleştirememe, yapılan işlerin ödemelerinin zamanında gelmemesi, biriken dükkan kiraları, işçi giderleri ve daha birçok gider nedeni ile işletme sahibi bazı ödemelerini zamanında yapamıyor olabilir. bu hali hazırda ödemesi gereken kredilerin de ödenmemesine neden olabilmektedir.

Esnaf kefaletten alınan kredilerin taksitlerinin zamanında ödenmemesi icra takibine oradan da haciz işlemlerinin başlamasına sebep olabilmektedir. Esnaf kefalette haciz işlemleri  maalesef rutin olarak yapılır. Bu konuda resmi prosedür uygulanmaktadır. Son yıllarda bu durumdan zarar görmüş binlerce esnaf bulunmaktadır.

Hükümet yetkilileri, durgun piyasa koşullarından dolayı başta küçük iş yeri sahipleri olmak üzere birçok esnafa kredi yapılandırma şansı vermektedir bu konuda hem 2016 yılı için hem de önümüzdeki sene için yapılandırma planları yapılmış ve yapılmaktadır. Burada önemli olan kredinizin takibe düşmesidir. Kredisi takibe düşmeyen esnafların yapılandırma talepleri yerine getirilmemektedir.

 

Esnaf Kefalet Kredisi Yapılandırmadan Yararlanma Şartları

 Esnaf kefalet borçlarının taksitlendirilmesi için bu borçların takip aşamasında olması şart koşulmaktadır. Son yayımlanan yapılandırma yönergesine göre,  borçlu esnaf takipteki borçlarının yapılandırmasını talep edebilecektir. Eğer haciz işlemleri başlatılmışsa borç tutarının %50’sini karşılamak kaydı ile haciz işlemleri bir kereliğine durdurulacaktır. Aynı şekilde esnafın üzerine kayıtlı bir araca haciz başlatılmışsa, haciz işlemlerine neden olan borcun yapılandırması da yapılabilecek ve borcun yapılandırma ile ödenmesi durumunda haciz işlemi kaldırılacaktır. 

Borcunu tekrar taksitlendirmek isteyen esnafa sunulacak yeni faiz oranları hükümetin o yapılandırmaya tanımlayacağı özel faiz oranları ile sınırlandırılacaktır. Son yayımlanan esnaf kredisi borç yapılandırma düzenlemesine göre; borcun ana para üzerinde 12 ay taksitlendirilmesine %8 oranında faiz uygulanacaktır. Borcun 24 ay üzerinden taksitlendirilmesi durumunda ise %12 oranında faiz uygulanası gündeme alınmış ve esnafa bu şekilde ilan edilmiştir.

Yapılan kredi borç düzenlemesi her ne kadar yeni faiz oranları ile esnafın karşısında çıkarılmışsa da yine de en uygun yapılandırma seçeneği olarak kabul edilmektedir. Özellikle takibe düşen borçların ödenmemesi, esnafın sahip olmuş olduğu bazı mallara haciz gelmesine sebep olacaktır.  Bu durum hem esnaflar hem de ülke ekonomisi için hiç de iç açıcı bir durum oluşturmaz. Bunun için hükümet nezdinde yapılan düzenlemeler sayesinde esnaf kefaletler, esnafların borç yükünü hafifletmek için çalışmalarına devam edeceğini söyleyebiliriz.

Borç Yapılandırması Yapan Esnaflardan Kefil İstenir Mi?

Esnaf kefalete borçları bulunan ve bu borçlarını ödeme güçlüğü çeken esnafların yeniden yapılandırma için esnaf  kefalet odalarına başvurmaları gerektiğini belirtmiştik. Yeniden yapılandırma işlemlerinde esnaftan kefil istenir mi? Burada esnaftan kefil istenip istenmeyeceği bakanlar kurulunda alınan yapılandırma kararlarında belirtilmez. Bu tamamen o ilin ya da ilçenin esnaf kefalet bürosunun inisiyatifine bırakılmış bir durumdur. Esnaf kefalet odası sizin durumunuzu değerlendirip gerekli gördüğü taktirde kefil istenmeyecektir.

Ama tekrar belirtmek gerekirse bu tamamen esnaf kefalet odalarının kararlarına bağlıdır. Bazıları da çekilen kredinin miktarına göre 2,3,4 hatta 5 adet kefil isteyebilmektedir. Bununla ilgi en sağlıklı bilgileri, bağlı bulunduğunuz kefalet odasından alabileceksiniz.

Eğer borcunuz var ve yapılandırma ile ilgili merak ettiğiniz sorular bulunuyorsa, bu soruları yazımızın “yorum yap” kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede sorularınıza dönüş yapılacaktır.

İlgili Makaleler

41 Yorum

  1. Merhaba ben 3 adet kıredi çektim 2017 bunun yüzde 80 ödedim ama iflas ettim ve yaklaşıp 16 aydır ödeme yapamadim evim hipotekli ama heranki bir haciz uygulanmadi bana evrak gonderirmedi evim satışa cikarirlarmi tek evimizbaska oturak evimiz yok

    « ÖNCEKİ 1 2 3 4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu