Kobi Finansman Destek Programı KOSGEB Destekli 2022
Kobi finansman destek programının amacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet edebilirliklerini artırmak ve ekonomik gelişmelere uygun biçimde ilerleyebilmelerini sağlıyor.
KOBİ’lere uygun koşullarda finansal destek sağlayarak nakit sorunlarına çözüm, üretim, kalite ve istihdamını arttırmalarında destek oluyor. İşletmelerin kamu bankaları, özel bankalar ve katılım bankalarından uygun koşullarda nakdî kredi temin edebilmelerini sağlar.
KOSGEB KOBİ finansman destek programı 2 seçenekten oluşuyor.
- KOBİ Finansman Destek Programı
- Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı
Şimdi bu bahsettiğim 2 farklı destek programını inceleyeceğiz. Öncelikle bu kobi finansman destek programından kimler yaralanabiliyor ve nasıl başvuru yapabilirsiniz bu konuların üzerinde duracağım.
Benzer Konu: KOSGEB KOBİ finansman destek programının yanı sıra esnaflara özel esnaf kefalet kredi başvuru süreciyle ilgili bilgi almanızda da fayda var!
KOBİ Finansman Destek Programı
KOBİ finansman destek programında esnafların ve işletmelerin bankalardan uygun koşullarda kredi temin edebilmeleri için faiz ve kar payı tutarları desteklenir. KOBİ finansman destek programı kendi içerisinde 3’e ayrılıyor.
- İşletme Kredisi
- Makine-Teçhizat Kredisi
- Acil Destek Kredisi
olmak üzere 3 krediden oluşuyor. Bu program kapsamında KOSGEB veri tabanında kayıtlı aktif ve KOBİ beyannamesi güncel olan esnaf ve işletmelerin bankalardan kullanacakları bu kredilerin faiz ve kar payı tutarları geri ödemesiz olarak desteklenir.
İşletme kredisi kullanan kişiler 3 yıl süreyle yararlanabilir. Ancak 3 yılın sonunda destek programı tekrarlanabilir.
Acil destek kredisi ise; doğal afet, yangın, terör vb. gibi durumlarda kullandırılabilen bir kredi türüdür.
KOBİ Finansman Destek Programı Kimler Alabilir?
KOBİ finansman destek programından yararlanabilmeniz için bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Peki nedir bu şartlar?
- KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olan,
- KOBİ Beyannamesi güncel olan,
- Programda tanımlanmış işletme türlerinden birinde yer alan işletmeler bu destekten faydalanabilir.
İlginizi Çekebilir! Esnaf kefalet kredisine başvurmayı düşünüyorsanız eğer kooperatife veya bankaya gitmeden önce esnaf kefalet kredi için gerekli evraklar listesine mutlaka bir göz atın!
KOBİ Finansman Destek Programı Başvuru Aşamaları
KOBİ Finansman destek programı acil destek kredisi dışındaki bahsetmiş olduğum programlara istediğiniz zaman başvuru yapılabiliyorsunuz. KOSGEB ile aralarında faiz ve kar payı protokolü bulunan bankalara yapılabilen başvurunun aşamaları şunlardır:
● İşletmeler ve esnaflar, ilgili bankalara kredi faiz desteği başvurusunda bulunur.
● Başvuruda bulunan işletme, KOSGEB veri tabanındaki bilgilere göre sınıflandırılır.
● Banka tarafından incelenen ve uygun görülen başvurular onaylanır.
● İşletmenin finansman desteği almaya uygun işletme türü olduğu ve ibraz ettiği belgelerin doğru olduğu, KOSGEB tarafından onaylanır.
KOSGEB KOBİ finansman destek programı başvurunuz onaylandıktan sonra, banka kredisini kullanmaya ve destek programında taahhüt edilen şartlardan faydalanmaya başlıyorsunuz.
İlgili Konu: Ticari faaliyetlerinizde kullanacağınız bir sıfır araç için azami 500.000 TL limitli esnaf kefalet araç kredisi hesaplamalarını mutlaka incelemelisiniz.
KOBİ Finansman Destek Programı Özellikleri
KOBİ finansman destek programının birçok avantajı bulunuyor.
KOBİ finansman desteği oranı, işletme ve kredi türü ile KOSGEB tarafından belirlenen destek puanına göre verilir. Destek taban puanı; stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletmeler için 12, girişimci işletmeler için 10 puandır. Acil destek kredisi için ise taban puan uygulanmaz ve destek miktarı, icra komitesi tarafından belirlenir. Bu şartlar çerçevesinde belirlenen kredi üst limitleri ve vade sayıları ise şöyledir:
İşletme Türü | ||
Kredi Türü | Girişimci İşletmeler Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler | Azami Kredi Vadesi |
Kredi Üst Limiti Destek Puanı Kredi Üst Limiti Destek Puanı | ||
İşletme Kredisi | 50.000 TL 10 Puan 500.000TL 12 Puan | 18 Ay |
Makine Teçhizat Kredisi | 50.000 TL 10 Puan 500.000TL 12 Puan | 36 Ay |
Acil Destek Kredisi | Destek kapsamı, üst limiti ve oranı KOSGEB İcra Komitesince belirlenir. | 36 Ay |
● İşletme kredisi ile makine – teçhizat kredisi için belirlenen üst limitler, iki kredi için de faydalanılabilen toplam tutardır. İşletmeler, desteği sadece bir kredi için kullanabileceği gibi ikisi için birden de kullanabilir. Girişimci işletmeler için bu iki destek türünün üst kredi limiti 50.000 TL’dir. Girişimci; kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını ise kredi limiti 70.000 TL olarak uygulanır.
● Stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletmelere yönelik işletme kredisi ve makine – teçhizat kredisi üst limiti 500.000 TL’dir.
Vade tarihleri ise tüm işletme türleri için aynıdır. İşletme kredisi için 12-18 ay, makine – teçhizat kredisi için 12-18-24-30-36 aydır. Acil destek kredisinde ise azami vade 36 aydır. İşletme hesabına kredinin yatırıldığı gün, vade başlangıç tarihi olarak kabul edilir.
Benzer Başlık: Ticari faaliyetlerinizi sürdürmek ve nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak ister misiniz? Esnaf kredisi hesaplama tablosunu inceleyerek size uygun krediyi seçin!
Halkbank KOSGEB KOBİ Finansman Kredisi
Halkbankası küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için KOSGEB ortaklığı ile esnaflara KOSGEB KOBİ finansman destek programı sağlıyor. KOBİ’lere uygun koşullarda finansal destek sağlayarak üretim, kalite ve istihdam oranlarını arttırmalarını sağlamayı amaçlıyor.
Kimler Faydalanabilir?
Halkbankası KOSGEB Finansman Destek Kredisinden faydalanmak için; KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı ve aktif, KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel, KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan ve protokolde tanımlanan işletme türleri faydalanabiliyor.
- Girişimci İşletme; KOSGEB desteği ile işini kurmuş faal işletmeler,
- Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletme; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programından yararlanan işletmeler ve bu işletmelerin ürünlerini alan işletmeler
İlginizi Çekebilir! Esnaflara özel kredi kartı veren bankaların tüm detayları yazımızda mutlaka inceleyin!
Halkbankası KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı Özellikleri
Halkbankası KOSGEB ortaklığı ile sağladığı KOBİ finansman destek programında esnaflara sağlamış olduğu bu kredinin bazı özellikleri bulunuyor. Vade sayısı, kredi limiti ve kredi destek puanı gibi. Gelin şimdi birlikte bu özelliklere bir göz atalım!
KOBİ Finansman Destek Programı Vade Sayıları
- İşletme Kredilerinde; 12 ve 18 ay
- Makine Teçhizat Kredisinde; 12, 18, 24, 30 ve 36 ay vade imkanı.
KOBİ Finansman Destek Programı Kredi Limiti
- Girişimci İşletmeler için; azami 50.000 TL
- Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler için; azami 500.000 TL
ÖNEMLİ!!! Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda üst limit 70.000 TL olarak uygulanır.
KOBİ Finansman Destek Programı Kredi Destek Puanı
Yıllık faiz oranına uygulanacak destek puanı;
- Girişimci İşletmeler için; 10 PUAN
- Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler için; 12 PUAN
Benzer Başlık: KOSGEB Kredisi veren bankaları incelemek ister misiniz? Hangi bankaların KOSGEB kredisi verdiğini ve KOSGEB kredi şartlarını öğrenmek için yazımızı inceleyin.
Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı
KOBİ finansman destek programının diğeri ise sebze ve meyve soğuk zincir finansal kiralama destek programıdır. Bu programın amacı ise tezgahlara gelene kadar faiş fiyatlara ulaşan sebze ve meylerde taşıma sırasında oluşan zayiatı azaltmak amacıyla destek vermek için oluşturuluyor.
Finansal kiralama yöntemiyle temin edecekleri, yerli malı ve yeni soğuk hava ünitesi ve soğutucu frigorifik kasa ünite yatırımları için finansal kiralama faiz / kâr payı masraflarına katkı sağlanıyor.
Kimler Faydalanabilir?
Sebze ve meyve soğuk zincir finansal kiralama destek programından belli başlı kişiler yararlanabiliyor. Peki kimlerin faydalanabileceğini merak ettiğinizi düşünüyorum.
KOBİ Finansman Destek programından yararlanılabilmesi için işletmenin şu özellikleri taşıyor olması gerekiyor;
- Toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar
- Komisyoncu meslek mensupları
- Sebze ve meyve taşımacılığı yapan işletmeler ve bu alanda faaliyet gösteren lojistik firma olması gerekiyor
Örneğin;
- Taze incir ve üzüm toptan ticareti
- Narenciye toptan ticareti
- Fındık, antep fıstığı, yer fıstığı ve ceviz toptan ticareti (kavrulmuş olanlar hariç)
- Zeytin toptan ticareti
- Kara yolu ile şehirler arası yük taşımacılığı (gıda, sıvı, kuru yük, vb.) (gaz ve petrol ürünleri hariç)
Ve bu finansal kiralamayı sağlayan kuruluşlar ise;
- Vakıf Finansal Kiralama,
- Vakıf Katılım,
- Yapı Kredi Finansal Kiralama,
- Halk Finansal Kiralama,
- Deniz Finansal Kiralama,
- Emlak Katılım Bankası,
- Ziraat Katılım Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası kurum ve kuruluşlarından yararlanabiliyorsunuz.
Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı Özellikleri
KOBİ finansman destek programlarından birisi olan sebze ve meyve soğuk zincir finansal kiralama destek programı üst limiti, destek oranı ve vade süresi aşağıda bulunan tablodaki gibidir;
Üst Limit: 750.000 TL Soğuk Hava Ünitesi İçin : 150.000 TL |
Destek Oranı: Faiz/kâr payı oranı üzerinden uygulanacak azami destek 10 destek puan oranı. |
Kullandırılacak Kredinin Vadesi: İlk 6 ayı ödemesiz azami 36 ay |
Destek Programı Süresi: 3 Yıl |
KOBİ finansman destek programı başlıklı yazımızın sonuna geldik. Sizlere KOSGEB’in sağlamış olduğu 2022 güncel KOBİ Finansman Destek Programlarından ve aşamalarının tamamından detaylı bir şekilde bahsettim. Bu konuyla alakalı aklınıza takılan tüm soru ve görüşlerinizi mutlaka yorum kısmından bizimle paylaşın. Uzman arkadaşlar vasıtasıyla sizlere en güncel ve doğru bilgiler ile dönüş yapacağım. Diğer yazımızda görüşmek dileğiyle…😊😊