Ceza Evinden Çıkanlara İş İmkanı
Değişik sebeplerden ötürü ceza evine düşmüş olan kişilerin, ceza evi süresince bazı alanlarda istihdam edildikleri bilinmektedir. Buradaki temel amaç, hem ceza evinde kişilerin daha iyi bir zaman geçirmeleri hem de dışarı çıktılarında hayata daha iyi adapte olmaları açısından onları meslek sahibi yapmaktır. Bu kişiler sadece ceza evinde iken değil, aynı zamanda çıktıktan sonra da devlet destekli olarak bazı işlere kavuşabilmektedir. Ceza evinden çıkanlara iş imkanı verilmeye devam edilmektedir. Hem eski mahkumlara kredi verilmekte hem de iş imkanı da sunulmaktadır.
Bu yazımızda, ceza evinden yeni çıkan ya da daha önceki senelerde çıkan kişilere, hem sosyal yardımlaşma vakıfları, hem de değişik yatırımları destekleyen kurumların vermiş olduğu hibe ve faizsiz kredilerden bahsedeceğiz. Aynı zamanda devlet kurumlarının daimi ve geçici olarak eski mahkumlara tanınan iş olanakları hakkında da size bilgiler sunacağız.
Eski Mahkumlara Devlette İş İmkanı
Devlet kurumlarının hem engelli vatandaşları hem de eski mahkumları çalıştırmaları konusunda belli bir oran yakalamaları gerekmektedir. Örneğin, her devlet kurumu %5 oranında engeli vatandaş kadrosu açması gerekmektedir. Bazı kurumlara yapılan engelli başvurusu yeterli olmadığında bu sefer bu kadro hakkı eski mahkumlara da verilebilmektedir.
Özellikle belediyelerde bu sık sık yaşanır. Belediyeler, eski mahkumlara yönelik olarak, temizlik işleri için eski mahkum alım ilanlarına çıkarlar.
Eski Mahkum Çalıştırma Şartları
Ceza evinden çıkan kişilerin bu gibi işlere başvuru yapabilmesi için belli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar aşağıda belirtilmiştir.
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak
- Kamu kurumlarında çalışma esaslarına ait özelliklere sahip olmak
- Hüküm cezası olarak yüz kızartıcı şuç işlememek
- Örneğin, tecavüz gibi suçlara bulaşmış kişilere asla bu gibi işler verilmez.
- Kurumların niteliğine göre Lisan mezunu ya da orta öğretim mezunu olmaları
- Mutlaka eski hükümlü olmaları
- Yine kurumun özel isteğine göre herhangi bir KPSS puanına sahip olmak
Hükümlülere Karşılıksız Kredi Verilir Mi?
Hapisten çıkmış olan kişilere iş imkanlarının yanında ayrıca İş kur ve Çalışma Sosyal ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortak çalışması ile 36 bin TL’ye kadar hibe kredileri verilmektedir.
Ceza evinden çıkanlara 36 bin TL karşılıksız kredi verilmesi ile ilgili bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların için en önemlisi de eski hükümlü olmaktır. Peki ceza evinden çıkanlar nasıl hibe kredisi alabilir?
Eski Mahkumlara İş Yeri Açma Kredisi
Eski mahkumların topluma daha hızlı adapte olmaları ve yeni şuçlara karışmamaları için üretim odaklı olarak iş sahibi olmaları sağlanmaktadır. Bu amaca hizmet etmek için de kişilerin iş yeri sahibi olması gerekmektedir. Peki sabıkalı biri nasıl kredi alabilir? Bunun için öncelikle KOSGEB’in ya da İş Kurun girişimcilik kurslarından birine katılıp bu kurslardan başarı sağlamaları gerekmektedir.
Yüz kızartıcı şu işlemeyen kişiler bu kurslara başvuru yapabilir. İşte Eski hükümlülere hibe kredisi için istenen şartlar;
- Kişinin eski mahkum olması
- Başka bir yerde iş yerinin olmaması
- Skk kaydının olmaması
- Bağkur kaydının olmaması
- İş kura kaydının olması
- KOSGEB uygulamalı girişimcilik kursuna katılması
- Yaşı 18 ‘in üzerinde olması
Bu şartları taşıyan kişilere 36 bin TL hibe kredisi için başvuru hakkı verilmektedir. Yapılacak değerlendirmeler sonrası kişiye kredinin verilip verilmesine karar verilecektir. Bu kredi tamamen karşılıksız olup geri ödemesi yoktur.
Ihsan bey hemen hemen tum yorumlara cevap vermissniz umarim bu yorumumu da cevap verirsiniz ben yaklasik yirmibes gun once ciktim ailem adana da ben istanbula geldim haftada 4 gun imzam var ve aksam saat22:00-08;00 arasi ev hapsim var maddi imkansizlik nedeniyle ev tutamadim bi kahvede yatip kalkiyorum lise mezunuyum is kurmak istiyorum ama hicbir imkanim yok sigortali bi ise yeni basladim kosgebden is kurmak icin en hizli ve en kolay bicimde neler yapmam gerekiyor lutfen tam anlamiyla yardimci olun
Umut Bey, KOSGEB kredisi ile iş yeri açmanız için elinizde bir miktar para olması gerekiyor. Örneğin 20 bin TL minimum. Daha sonra 3 günlük kursa katılıp girişimcilik belgesi alacaksınız. Kurs sonrası açmak istediğiniz işyerinin iş planını hazırlayıp KOSGEBe veriyorsunuz. Bu iş planı zor olduğu için ortalama 250 TL bir rakam ile danışman firmalara yaptırabilirsiniz. Proje kabul edilirse o zamn elinizdeki 20 bin TL yi kullanarak iş yerinizi açıyorsunuz. Yaptığınız harcamaları fatura ediyor ve KOSGEB e sunuyorsunuz. Bu şekilde yapacağınız her harcamanın %70’ini size hibe olarak geri verecekler. Yani tüm dükkan masrafları örneğin 20 bin tuttu ise KOSGEB size 14 bin TL geri ödemesiz hibe verecektir. Bu parayı bulamam diyorsanız o zaman KOSGEB ile anlaşmalı bazı firmalar sizin yerinize dükkanın tüm masraflarını karşılıyor ve KOSGEB’den de parasını daha sonra alıyor. Umarım tüm sorularının yanıtlarını verebilmişimdir. Saygılar
Telefon numaram 05374265179
merhaba bir arkadaşım için yazıyorum ben.. cezaevinden 1 sene önce çıktı şu an denetimli serbestlikte sanırım 2018 nisanda süresi bitiyor.. bi şekilde sigortasını dışardan ödüyor ve bişeyler yapmaya çırpınıyor.. eş dost destekle belli bir miktar para topladı ve bir kamyon alıp nakliye işleri yapıp çalışmak istiyor.. sanırım 60-65 bin civarında üstüne 25-30 bin civarında para arıyor bunu banka kredisiylemi olur kosgeb yada işkur bu konuda destek olurmu.. ufak bir dükkan aç dedim .. benim yapabilceğeim en uygun iş bu dedi.. yaşadıkları iyice psikolojisini bozdu.. doğru adım atmak istiyor..